Het paar van Weerdinge

Het Paar van Weerdinge zijn twee veenlijken die op 29 juni 1904 door veenarbeider Hilbrand Gringhuis gevonden zijn in het Weerdingerveen bij Weerdinge in Drenthe. Na de vondst werden de lichamen overgebracht naar het lijkenhuis op de begraafplaats van Nieuw-Weerdinge. Hiertoe werden de lijken opgerold en in een kistje gestopt.
Aanvankelijk ging men ervan uit dat het hier een man en een vrouw betrof, maar recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het hier om twee mannen gaat met beiden een andere moeder. Aanvankelijk stond de vondst dan ook wel bekend als echtpaar van Weerdinge en in de volksmond ook wel als het echtpaar Veenstra.
De veenlijken dateren uit de late ijzertijd, vermoedelijk tussen 92 jaar voor en 70 jaar na Christus. De doodsoorzaak van het rechter veenlijk is mogelijk een messteek in de borst. Vrijwel alle botten zijn vergaan. Wel zijn enkele organen bewaard gebleven. Dit komt door de zuren die in het veen aanwezig waren.
De veenlijken , in eigendom van het Drents Museum in Assen, bevinden zich nu in de reizende tentoonstelling ‘Mummies’ in Bazel.

Afbeeldingen, vanaf links:
- Bericht ‘Paar van Weerdinge wordt binnenstebuiten gekeerd' in het Dagblad van het Noorden, 26 september 2016.
- Bladzijde 23 in het boek Canon van de gemeente Emmen
- Het ‘Paar van Weerdinge’

Het ‘Paar van Weerdinge’
Na de vondst van het zogenaamde ‘Echtpaar van Weerdinge’ werden door archeoloog en fotograaf G.J. Landweer foto’s gemaakt. Daarvan stuurde hij afdrukken naar o.a. de burgemeester van Emmen. In een begeleidende brief schreef hij: ‘Zoals ge ziet is de photo zeer goed gelukt. De mannelijke geslachtsdeelen hadden heel wat beter uit kunnen komen, maar daardoor zou ’t plaatje ook een minder kiesch voorkomen hebben gekregen. Nu kan men ’t aan alle jonge meisjes laten kijken.’
Later kwam men er achter dat het geen echtpaar was, maar twee mannen.