Boeken

De bij hoort er bij. Bijenhouderij in Drenthe
Henk Luning
Op 20 september 2017 is bij Uitgeverij Drenthe het boek De bij hoort er bij van Henk Luning (Assen) verschenen. Het eerste exemplaar werd door Luning aan Henk Jumelet, gedeputeerde voor onder andere Landbouw en Cultuur, overhandigd.
In het boek De bij hoort er bij schrijft auteur Henk Luning over de geschiedenis van de bijenteelt in Drenthe. Tot op heden is over dit onderwerp nog niet geschreven. Luning heeft het geschreven als tegenhanger van de korvenvlechter in blauwe kiel met rode zakdoek om de hals, zoals wij die vaak zien op braderieën en markten. In zijn boek laat hij de ware geschiedenis zien: hoe het er aan toe ging in het oude Drenthe, waar het leven toch niet helemaal was als in een land van melk en honing. Het boek vertelt de geschiedenis van eeuwen geleden tot op de dag van vandaag, nu langzamerhand het besef doordringt dat bijen een brug vormen tussen voedsel en natuur. Gaat het goed met de bij, gaat het goed met ons.
Meer informatie: De bij hoort er bij

Willehad († 789)
Een Angelsakscische missionaris in Drenthe op de grens van preshistorie en historie
Met een vertaling van en toelichting op de Vita Willehadi van ca. 845
Dirk Otten
Op donderdag 20 april jl. overhandigde auteur Dirk Otten het eerste exemplaar van boek Willehad († 789) aan gedeputeerde Cees Bijl. Dit gebeurde bij Collectie Brands.
In het boek wordt het leven en optreden van de Angelsaksische missionaris Willehad in deze streken in de achtste eeuw beschreven.
Meer informatie: Willehad († 789)

Rond een struikelsteen
een episode uit de oorlog
beschreven door Ger de Leeuw
In het boek Rond een Struikelsteen beschrijft Ger de Leeuw (1940) een gebeuren uit de Tweede Wereldoorlog, waaraan hij nog steeds onuitwisbare herinneringen heeft.
Op 12 december 1944 werd zijn vader door SD’ers in Westerbork opgepakt. Het leven van zijn vader eindigde in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.
Meer informatie: Rond een struikelsteen

Canon van de gemeente Emmen
Op 9 oktober 2016 werd het boek Canon van de gemeente Emmen, een initiatief van ErfgoedNetwerk Emmen, in het Atlastheater gepresenteerd (zie www.uitgeverijdrenthe.nl/presentatie-canon-emmen). Onder leiding van coördinator Sis Hoek-Beugeling hebben tien auteurs, Marcel Bulte, Tonko Engelsman, Sis Hoek, Jans Jagt, Cobi de Jonge, Ger de Leeuw, Bé Mensingh, Piet Naber, Herman Posthumus en Johan Withaar, 52 verhalen, ‘vensters’ over de geschiedenis van de gemeente Emmen geschreven. De eindredactie was in handen van Sis Hoek-Beugeling en Piet Naber.
Meer informatie: Canon van de gemeente Emmen

Geesje Bleeker
Ik pleegde geen verraad om het verraad
Geesje Bleeker (1921-2011) viel in juli 1944 als koerierster van een Groninger verzetsgroep in handen van de SD en werkte in Groningen mee aan de arrestaties van zeventien personen; vijf van hen overleefden de oorlog niet.
Op 31 augustus 1944 werd zij in Hoogkerk door het verzet gevangen genomen en vastgehouden op de boerderij van de familie Zwanenburg aan de Beilervaart. In de nacht van 18 op 19 oktober 1944 vond hier door landwachters uit Diever een huiszoeking plaats . Geesje was mede verantwoordelijk voor het redden van acht onderduikers, onder wie zes joden.
Geesje werd vervolgens naar de woning van de familie Eising op het VAM-terrein bij Drijber gebracht.
Ook hier hielp zij mee in het verzetswerk en leerde veel verzetslieden uit de omgeving kennen.
Op 9 februari 1945 overviel de SD de woning van Eising en viel Geesje voor de tweede keer in handen van de SD. Er volgde tot de bevrijding in april 1945 een periode van verraad, waarbij minimaal 23 personen in Drenthe door haar toedoen werden gearresteerd; vijf van hen zijn bij Woeste Hoeve door de Duitsers vermoord en drie kwamen in Duitsland tijdens hun gevangenschap om. In totaal werden ten gevolge van het verraad van Geesje Bleeker minimaal 40 personen gearresteerd, van wie dertien de oorlog niet overleefden.
Na de oorlog werd zij door rechtbanken in Groningen en in Assen tot de doodstraf veroordeeld. Deze straf werd door gratie in een levenslange gevangenisstraf omgezet.
In 1960 kwam zij vrij.
Meer informatie: Geesje Bleeker

Zoektocht naar de schilderijenverzameling en de archeologische vondsten van Geert Kuiper (1840-1927)
Op 30 september 2015 is het boek Zoektocht naar de schilderijenverzameling en de archeologische vondsten van Geert Kuiper 1840 - 1927 verschenen.
Het boek over landbouwer/kastelein Geert Kuiper (1840-1927), geschreven door achterkleinkinderen van hem, gaat over een unieke persoonlijkheid in de tweede helft van de negentiende eeuw die met veel kunstenaars van de Haagse School, in het bijzonder Alphonse Stengelin, contact had. Zijn belangstelling voor kunst leidde tot een eigen museum met 80 tot 100 schilderijen in de kleine boerengemeenschap van Hooghalen, ‘het eerste museum’ in de voormalige gemeente Beilen!
Daarnaast was hij als amateur-archeoloog een gewaardeerd medewerker van het Provinciaal Oudheidkundig Museum (Drents Museum). Hij heeft ongeveer 65 oudheden aan dit museum geschonken. Het boek vertelt het verhaal over een man met veel belangstelling voor kunst, hetgeen leidde tot een eigen museum.
Geert Kuiper was een eenvoudige landbouwer/kastelein uit Hooghalen, kunstverzamelaar en amateurarcheoloog, die in de tweede helft van de 19de eeuw zijn hoofd boven het Drentse maaiveld uitstak. Een 'oetzonderlijke' man in de ogen van zijn dorpsgenoten.
Het verhaal over Geert Kuiper geeft een goed inzicht, hoe een Drentse landbouwer/kastelein in de
tweede helft van de negentiende eeuw belangstelling had voor kunst en daarnaast nog een gewaardeerd amateur-archeoloog was.
Meer informatie: Geert Kuiper